RAINI SUPERHEAD MUFFINID JA VORMIKOOK

 
Kogused on arvestatud 15 muffini tegemiseks

 

PÕHIAINED

Jahusegu 1    Kaerajahu + (peenemad)kaerahelbed + maisijahu
Jahusegu 2    Odrajahu + hirsihelbed + maisi ja/või riisijahu
jahu ca 1 klaas e. 2,5 dL

Segusid võib muidugi ka pisut varieerida – lisada ja asendada, oleneb koogi teistest komponentidest ja sellest, mis kodus parasjagu olemas on.
Kui kasutada nt tatra- või rukkijahu (või helbeid), siis arvesta, et neil on üsna tugev maitse ning nad ei kerki eriti. Ökopoest saab ka röstimata tatrajahu, see on mahedama maitsega.
Mina tavaliselt nisujahu üldse ei kasuta, mõnikord panen ca ¼ jagu, et kook paremini kerkiks. Kaaluda võib speltanisu kasutamist, kuid ka see ei kerki väga kohevaks.
Jahud võiksid olla suuremalt jaolt ikka peenemat sorti (ökopoodides on teinekord väga jämeda jahvatusega jahud), kuid osa jahust võib ka jämedam olla.
Antud jahu kogus on mõeldud rohkete lisanditega paksema koogi jaoks. Muffineid saad olenevalt lisanditest ca 15 tk. (24 muffini jaoks võta ca 1/3 rohkem aineid, 12 jaoks jälle pisut vähem)
Kui soovid õhemat kooki või kasutad vähem lisandeid, võta ka jahu pisut vähem (ja vastavalt siis ka teisi komponente). Minu üldine põhimõte on see, et mida vähem jahu (ning sellevõrra suhteliselt rohkem igatsugu häid lisandeid :), seda parem kook saab!

Kui nisu üldse ei kasuta, siis on mõnigane väljakutse kook kenasti kerkima saada, seetõttu tuleb küpsetuspulbrit ja/või soodat lisada heldemalt kui tavaliselt.
Küpsetuspulber    3 tl
Sooda        1 tl
Igaks juhks võib lisada ka pisut sidrunihapet

Hapupiim või selle aseaine    ca 150 gr
Hapupiima asemel võiks kasutada sojajogurtit, -kreemi või kaerapiima vms, tegelikult kõlbab ka lihtsalt vett lisada.
Sojatoodetele võiks ca tund aega varem lisada sorstu õuna- või veiniäädikat ja hästi läbi segada, see peaks toetama koogi kerkimist.

Kanamunad    2-3 tk
Oliivõli või muud taimset õli    ca 1 dL
Suhkrut     ca 1,5 dL, olenevalt täiteainete magususest ja isiklikest eelistustest
Võimaluse korral eelistada ökopoe roosuhkrut või ka mett, põneva maitsega on tumepruun toorsuhkur.

 

TÄITEAINED

  • Sobivad igasugused puuviljad ja marjad ja rosinad jms
    Näiteks: paar suuremat üsna peeneks tükeldatud õuna + peotäis (külmutatud) pohli ja teine rosinaid (koos jahuseguga 1)
    või ca 1/3 karpi külmutatud mustikaid + peotäis külmutatud vaarikaid ja teine rosinaid (koos jahuseguga 2)
    või tükeldatud ploome + pool väikest konservi ananassitükke
    Jne jne…
    Külmutatud marjad on seepärast head, et nad ei “määri” kogu kooki oma värvi

  • Praktiliselt koos iga lisandiga sobib lisada ka hea hulga riivitud porgandit, kook saab sellest ainult mõnusam. Riivi hulka 2 keskmist porgandit.  Võib teha ka ainult porgandi- või nt porgandi/ananassi-koogi, siis pane porgandit muidugi veel rohkem.
  • Iga koogi teeb mahedamaks ja mahlakamaks ka 1 pehmema tükeldatud banaani lisamine.
  • Katsetada võib ka riivitud kõrvitsaga (soovitavalt tihedam pähkelkõrvits) jms.

Kindlasti pane igasugu seemneid ja ka pähkleid.
Päevalille- ja seesamiseemned, purustatud kreeka pähklid jm.
Väga hea lisand on kõrvitsaseemned. Neid võib panna päris hea hulga – 50 gr või rohkemgi, valmis koogi sees ei pane neid enam suurt tähelegi.
Kasuta julgesti mitmeid seemneid ja pähkleid koos sama koogi sees.

Minu arvates saab parima koogi või muffinid võimalikult suure koguse lisandite kasutamisega, aga kusagil on muidugi ka piir...

MUUD LISAAINED
Ei pea, aga võib kasutada veel mitmeid mõnusaid lisandeid:
  • Maisitärklis (saab ökopoest)    3 tl
    peaks tegema struktuuri paremaks ja aitab ehk pisut ka kergitada
  • Kartulitärklis             2-3 spl või rohkemgi
    (jahu siis vastavalt vähem), teeb segu kleepjamaks ja ehk ka õhulisemaks
  • Psüllium e India teelehe seemnete kliid    2 spl
    Parandab koogi struktuuri ja sidusust ning kerkimist, on ka üks parimaid seedimist soodustavaid aineid.  
    Eestist ei saa psülliumi eraldi kahjuks osta (mingites kallites segudes on seda siiski lisatud), ingl k Psyllium, rootsi k Fiberhusk.
  • Suhkrupeedihelbed Fibrex. Sisaldab rohkesti kiudaineid, võib julgesti lisada ka muudele toitudele.
  • Jahvatatud või ka terved linaseemned (suht tugeva maitsega)
  • Apelsini või sidruni või ebaküdoonia sukaat e suhkrustatud (koore)tükid ja ingveritükid (väga tugeva maitsega)
  • Kookoshelbed (peenemat sorti)
  • Kaneel (sobib eriti õunte, ploomide ja pohlade korral)
  • Muud meelepärased maitse -ja lisaained nt jahvatatud kardemon, muskaatpähkel, korianderi seemned jne
  • Tumeda, nn shokolaadikoogi saab paraja portsu kvaliteetse kakaopulbri lisamisega.

VALMISTAMINE
  • Kõigepealt pane “hapnema” sojajogurt
  • Riivi porgand, tükelda puuviljad.
  • Siis sega kokku kõik kuivained, ka pähklid ja seemned.
  • Sega hulka rosinad, sukaat, riivitud porgand ja puuviljad.
  • Vahusta munad ning lisa neile sojajogurt, õli ja banaanitükid, sega hästi segamini.
  • Vala kõik see koogisegule ja sega ühtlaseks. Vajaduse korral lisa pisut vett, sojajogurtit, kaerapiima vms, kuid ära aja segu liiga vedelaks.
  • Mingil ajal pane ka ahi sooja.
  • Määri vorm mõne sobiva määrdega, nt kookosrasvaga või kasuta küpsetuspaberit.
  • Muffinite küpsetamiseks kasuta spetsiaalset panni ja paberist muffinivorme. Tõsta kogu segu vormi ja silu ühtlaseks. Lisa kaunistuseks veel mõned terved marjad vms.
  • Küpseta 180 – 190 kraadi juures 30 – 45 min, olenevalt koogi paksusest. Kook on valmis, kui ta on kenasti kerkinud ja pealt pisut “lõhkenud” ning pruun.
  • Lase koogil vähemalt tund aega jahtuda (kui võimalik)

HEAD NAUTIMIST :)